Wijnkenner Gert een week lang weg met de camper
Duitse wijngaarden: paradijs voor wandelaars
Een betoverend mooi gebied vlakbij, waar het lekker eten en drinken is, waar je heerlijk kan wandelen en dat nog al te weinig mensen kennen: Gert is kind aan huis in Zuid-West Duitsland. Parkerend vlakbij de mooiste wijndomeinen schreef hij in zijn getrouwe camper van een boek over wijn. Hij deelt met plezier tips voor een zevendaagse roadtrip langs Duitse Gaststubes, wijnranken en burchten.
Overzicht van de volledige trip in etappes:
Gerd legde met zijn camper 926 kilometer af in zeven dagen tijd.
Dag 1 Brussel –> Dernau
Dag 2 Dernau -> Neef
Dag 3 Neef -> Oberhausen an der Nahe
Dag 4 Oberhausen an der Nahe -> Siefersheim en terug
Dag 5 Oberhausen an der Nahe -> Mussbach
Dag 6 Mussbach -> Dierbach
Dag 7 Dierbach -> Brussel
Dag 1 - Wandelen door een decor van duizend jaar oud
Eerste wandeling van de trip, en meteen een fameuze: de Rotweinwanderweg is het beroemdste wijnwandelpad van Duitsland. Flinke stapschoenen zijn een must! Camping Dernau is een geweldig startpunt: amper dertig plaatsen (op voorhand reserveren!), maar we staan wel mooi vlak langs de Ahr rivier. Een erg propere, intieme camping, uitgebaat door de lieve Frau Fuhrmann. Hier voelt mijn motorhome zich meteen thuis.
Klein is charmant
Vanuit Dernau nemen we de trein naar het startpunt van onze wandeling, aan het station van Altenahr, en wandelen dan 11 kilometer terug naar Dernau. De beroemde Rotweinwanderweg slingert prachtig tussen de wijngaarden van dit piepklein kloofgebied. We rusten uit aan Burg Are, een ruïne van een burcht die bijna duizend jaar oud is.
Het vergezicht dat je hier te zien krijgt, is onbetaalbaar. Weinigen weten het, maar de Ahr neemt een unieke positie in het Duitse wijnlandschap in. Het is een van de allerkleinste gebieden, dat maakt meteen ook haar charme uit. Hier vind je het grootste aandeel rode druiven in Duitsland. Bijna 85% van de druiven is rood, met Spätburgunder voorop.
Stevige regionale kost
Na de flinke wandeling komt de Hofgarten Dernau als geroepen. Dit is het restaurant dat bij het top wijndomein Meyer-Näkel hoort. Typisch Duitse, stevige regionale keuken die ons meteen terug aansterkt: de calorieën die we met de wandeling verbrand hebben, zijn er zo weer bij.
Op de gezellige binnenkoer proberen we ook een van de geweldige Spätburgunder, vanuit de wijngaarden waar we net doorheen wandelden. Handig dat we die hier per glas kunnen bestellen.
Adres: Bachstrasse 26, 53507 Dernau
Tél. : +49 (0)2643 1540
www.hofgarten-dernau.de
Dag 2 - “Een hellingsgraad van 68%, wie durft hier te wandelen?”
Avonturiers zijn gewaarschuwd: de Klettersteig wacht. Met een adembenemend vergezicht als beloning. Naast wijn is er zelfs tijd voor heerlijke koffie.
Dernau –> Neef
Mystieke bospaden, stevige bergkammen
Vandaag staat de meest spectaculaire wandeling op het programma. We starten in Neef en volgen een elftal kilometer van het in totaal 365 km (!) lange Moselsteig wandelpad.
Voor wandelaars over heel Europa is dit een absolute droom, elke van de 24 etappes is een lust voor het oog, langs steile hellingen, door mystieke bospaden en op stevige bergkammen.
Onze wandeling stopt in Ediger-Eller, waar we de trein terug nemen naar Neef.
Wijn? Neen, koffie!
Het meest betoverende en minder gekende dorpje van de hele Moezelstreek? Beilstein is haast een openluchtmuseum, zo mooi. Niets dan charme, met steile, smalle steegjes waar de tijd wel lijkt stil te staan.
Natuurlijk zijn we hier voor de wijn, maar ook een heerlijke tas koffie is puur genieten. Café Klapperburg in Beilstein is een echte aanrader. De honderden tentoongestelde koffiemolens maken al duidelijk: hier weten ze wat lekkere koffie is.
Avonturiers: de Klettersteig wenkt!
De muur die vlak na de start van de wandeling opduikt, is de Bremmer Calmont, de steilste wijngaard van Europa.
We wanen ons in een filmdecor en dat is niet gelogen: niet zo lang geleden legden de deelnemers van tv-programma De Mol hier een hellingproef af.
Avontuurlijke wandelaars nemen de Klettersteig naar boven, anderen gaan rond. Bovenaan trakteren we ons aan de kleine chalet op taart en een glaasje wijn. Het uitzicht is adembenemend mooi.
Succulente lamsbout
Onze overnachtsplaats in Reil is niet lukraak gekozen. Vlakbij ligt Heim’s Restaurant. Christoph Heim is een getalenteerde chefkok die zowel traditionele keuken als meditteraanse gerechten aanbiedt.
De zuiderse lamsbout die we er nemen, is succulent. Na de heerlijke maaltijd een korte avondwandeling en onder de wol.
Geen parkeerstress
We parkeren aan de oever van de Moezel. Duitsland is geen land dat uitnodigt tot wild parkeren, maar naast de vele goed uitgeruste campings vind je meer dan genoeg vrije parkeerplaatsen waar je je motorhome kwijtgeraakt. Keuze genoeg, parkeerstress is niet nodig.
Dag 3 - “Vakantie betekent voor ons: niet altijd zelf koken, dat komt hier prima van pas.”
Gedroomde overnachtingsplaats
Op naar een beroemde wijngaard, Flamkuchen en een voormalig Pruisisch Staatsdomein. Wil je het wijngebied van de Nahe bezoeken, is camping Nahetal een gedroomde overnachtingsplaats.
Er is geen doorgaand verkeer, want de camping ligt in een doodlopende straat, op 100 meter van topdomein Dönnhoff en met zicht op de beroemde wijngaard Felsenberg. De vriendelijke Nederlandse eigenaar heet ons hartelijk welkom.
Stein, Wein & Farbe
Op een goed kwartier rijden van de camping starten we onze wandeling “Vitaltour Stein Wein en Farbe” van 11 kilometer. We doen er drie uur over en hebben geen haast. Namiddag staat een bezoek aan de vinotheek van Bad Kreuznach op het programma, ideaal om dit gebied beter te leren kennen. Flamkuchen en een bordje charcuterie stillen de honger.
Terug op de camping wandelen we, voor we gaan eten, naar boven, naar Gut Hermannsberg dat ooit het Pruisisch staatsdomein was. Hier kan je Riesling van wel veertig tot vijftig jaar oud bestellen, per glas. De frisheid die deze wijnen hebben, is echt wel opmerkelijk. Op wandelafstand van onze geparkeerde camper ligt, langs de Nahe rivier, een mooi oud boothuis waar we kunnen eten. Hermannshöhle serveert de betere bistrokeuken.
Dag 4: “Toeristen kom je hier niet tegen, enkel locals”
Een wandeltocht die een volledig ander landschap oplevert, en de eeuwenoude romantiek van een lokale sage.
De Romantische sage
De wandeling van 10 kilometer heeft weinig hoogtemeters en er staan regelmatig bankjes. Ze start vanop de wandelparking “Am Ganseborn” in Siefersheim en geeft ons een volledig ander beeld dan dat van de voorbije dagen. Het landschap ziet er hier heel anders uit vanop dit heideplateau. De bekroning is het uitzicht dat we halverwege de tocht krijgen vanuit de Winzeralm – het won zelfs de prijs van mooiste vergezicht. Toeristen kom je hier niet tegen, de regio is minder gekend. De lokale wandelaars zijn aangenaam verrast door onze komst en spreken ons met zichtbare trots aan over deze prachtige streek.
Heerlijk rustig kamperen
We hebben twee redenen om hier nog een nachtje bij te boeken. Onze wandelparking in Siefersheim ligt amper op een half uurtje rijden. Plus: het is hier heerlijk rustig om te staan met onze camper van. Camping Nahetal heeft ons hart gestolen.
Mooie droge Riesling
Natuurlijk belonen we ons ook nu met een lekker wijntje. Weingut Wagner-Stempel heeft enkele van de mooiste droge Rieslings van Duitsland en de proeflocatie – de oude stallingen in een schitterende oude hoeve – is een extra troef.
Dag 5: “Hier staat het goede leven centraal”
Toscane, maar dan dichter bij huis: een mild klimaat, een hartelijke sfeer van verbroedering en een eigen culinaire delicatesse.
Authenticiteit voorop
De Pfalz is een erg specifieke streek, die we met opzet aan het eind van ons weekje weg hebben gepland. Dit is het Toscane van Duitsland, met een erg mild klimaat.
Beschermd door het woud groeien hier de citrus- en vijgenbomen en vind je in elk dorp authentieke slagers, lekkere bakkers en heel wat Weinstubes. Hier weten ze wat goed leven is.
Saumagen: een delicatesse!
We stoppen in het kleine wijndorp Deidesheim, niet enkel omdat hier een mooie wandeling van 15 kilometer, een deel van de Pfälzer Weinsteig, start naar Bad Dürkheim. Hier staat ook Deidesheimer Hof, het lievelingsrestaurant van politiek zwaargewicht Helmut Kohl. Hier at hij zijn lievelingsgerecht, de authentieke Saumagen of gevulde varkensmaag. Een must.
Wil je een iets verfijndere variant van dit typische streekgerecht, verbeterd met bijvoorbeeld truffel of eekhoorntjesbrood (seizoensafhankelijk), dan raden we aan even verder te rijden naar Spinne in Haardt nabij Neustadt an der Weinstrasse.
Ga er langs met mijn groeten!
Slapen tussen de wijngaarden
We hebben al vaak dichtbij een wijndomein geslapen, maar dit keer parkeren we bij Weingut Schäfer in Mussbach echt letterlijk op het domein, tussen de wijngaarden. Het toont aan waarom deze regio zo’n droombestemming is: hou je van wijn dan kan je hier met je camping car echt tot bij de bron geraken.
De kunst van het genieten
Op wandelafstand van onze slaapplaats wandelen we naar Eselsburg, een oud stenen huisje. We duwen de krakende deur open en stappen een kunstenaarswoning binnen waar we aanschuiven aan een lange tafel en met de lokale wijnboeren verbroederen.
Dat is typisch voor de Pfalz: hier heerst een hartelijke sfeer en zijn weinig toeristen. Bezoekers worden er met open armen en een lekker glas wijn ontvangen.
Ideale reisgezel
De Volkswagen California is een ideale reisgezel: praktisch, eenvoudig om in smalle straatjes te manoeuvreren en als je niet meteen zin hebt om een van de vele lekkere restaurantjes uit te proberen, maak je gewoon zelf je potje. Vanavond halen de klapstoeltjes uit en kijken bij de ondergaande zon uit over het geweldige landschap.
Dag 6: Naar Dierbach via de Deutsche Weinstrasse
Genieten van de camper op de historische oude wijnroute, richting Franse grens… en hemelse gebakken patatjes. Kilometers maken en genieten achter het stuur.
Een lange strook geschiedenis
De Deutsche Weinstrasse is een aaneenschakeling van iconische, idyllische stopplaatsen: Villa Weilberg in Ungstein, de zoutzuil in Bad Dürkheim, Villa Rustica in Wachenheim, Hambacher Schloss (waar de wieg van de Duitse democratie ligt),
het idyllische St. Martin, de kleine Kalmit in Ilbesheim en Burg Landeck in Klingenmünster. Je valt van de ene verbazing in de andere.
Sauna of richting Elzas?
In de Pfalz kan je gaan zwemmen en van de sauna genieten in het Salinarium in Bad Dürkheim, maar omdat we niet zo’n wellness liefhebbers zijn, kiezen we ervoor wat kilometers te maken en van de wagen te genieten. We rijden een flink stuk op de Duitse Weinstrasse, de oudste wijnroute van Duitsland. De talrijke oude burchten zijn stille getuigen van de lange geschiedenis.
De Romeinen maakten hier zelfs al wijn, getuige daarvan is de wijnpers in Ungstein. De typische vakwerkhuizen zijn erg typisch en doen wat aan de Elzas denken.
Fenomenale Bratkartoffeln
We hebben al heel vaak lekker gegeten – dat we echte Bourgondiërs zijn, is intussen wel duidelijk – en in Schweigen-Rechtenbach, vlak aan de Franse grens, vinden we een laatste authentieke parel. Weingut Jülg heeft een oerklassieke maar fantastische keuken. Het wijnhuis wordt uitgebaat door Johannes Jülg, een dynamische jonge kerel wiens oma tot haar 83ste nog als chefkok in de keuken stond. Haar Bratkartoffeln, gebakken patatjes, staan nog altijd op het menu.
Het kan gek klinken, maar ze zijn fenomenaal lekker. Momenteel zorgt een voormalige sterrenchef voor een ode aan de regionale keuken.
Gebruiksgemak staat centraal
Wie hier rondrijdt in deze kleine dorpjes, merkt al snel het gebruiksgemak van de Volkswagen California. Zijn kleine draaicirkel en wendbaarheid maken dat hij zoveel handiger is dan om het even welke andere mobilhome. Ook parkeerproblemen kom je met deze wagen nooit tegen.
Dag 7: “Vrolijk naar huis.”
De terugrit, dat is genieten van Duitse muziekjes en luidkeels meezingen. Bij de laatste stop zwaaien we de mooi meanderende Moezel uit.