Achtdaagse roadtrip – naar het zuiden van Frankrijk

 

Emanuel, een ervaren cameraman, en Renske, een toegewijde researcher/journalist, delen niet alleen hun passie voor fotografie, maar ook een ontembare drang om nieuwe plekken te verkennen. Dat dit koppel garant staat voor adembenemende vakantiefoto's, spreekt voor zich.

Wat Emanuel en Renske verder gemeen hebben, is hun onweerstaanbare drang om te reizen en het onbekende te ontdekken. Ze proberen deze liefde voor avontuur al vroeg over te brengen op hun dochtertje. Renée was slechts 6 weken oud toen ze met z'n drieën gingen kamperen. Op haar eerste verjaardag namen ze haar zelfs al mee naar Zweden, inclusief een daktent.

Deze nazomer leidde hun reis naar het zuiden van Frankrijk. Dit keer kozen ze niet voor een tent, maar voor meer comfort in een gloednieuwe Volkswagen California. Ondanks hun voorbereidingen zou het uiteindelijk een reis met de nodige uitdagingen worden...

Overzicht van de volledige trip in etappes:

Emanuel en Renske wilden met de California op 8 dagen naar de Middellandse Zee rijden en terug. Maar door omstandigheden moesten ze hun etappes een beetje inkorten, en belandden ze in de Ardèche.

Etappe 1: Bertem -> Pagny-la-Ville
Etappe 2: Pagny-la-Ville -> Saint-Martin-d'Ardèche
Etappe 3: Saint-Martin-d'Ardèche -> Ounans
Etappe 4: Ounans -> Bertem

Family time

Etappe 1: Bertem -> Pagny-la-Ville

Vanwege onverwachte omstandigheden moeten we onze reis iets rustiger aanpakken dan oorspronkelijk gepland, met minder nadruk op activiteiten en meer aandacht voor ons gezinnetje.

Het obligate middagdutje

Een 16 maanden oude peuter, vooral wanneer ziek, heeft behoefte aan een middagslaapje. Met behulp van de app park4night zoeken we naar een geschikte plek en belanden we bij Domaine du Lac in Messancy. Hoewel het eigenlijk gewoon een eenvoudige parkeerplaats is met slechts een tiental plekken, geeft de rust en de aanwezige vijver de locatie een bepaalde charme. Bovendien is er een klein supermarktje in de buurt. We verduisteren de ramen zodat de camper verandert in een slaapkamer waar Renée haar dutje kan doen. Onder de luifel genieten we van het uitzicht op het water.

Valse start

Op 7 september vertrekken we voor onze eerste etappe. Het valt meteen op hoeveel ruimte en bagagecapaciteit de California biedt. Toch onderscheidt deze camper zich volledig van een logge mobilhome. Je kunt vlot doorrijden, en dankzij zijn compacte afmetingen kun je overal parkeren en met een gerust gemoed kleine dorpjes verkennen. Helaas is er ook minder goed nieuws. Amper 10 kilometer ver blijkt dat Renée niet wil eten en drinken. Het wordt al snel duidelijk: we hebben te maken met een zieke dochter. We overwegen even om onze reis af te breken. Met de daktent zouden we zeker rechtsomkeer hebben gemaakt, maar omdat we met een comfortabele camper reizen en Renée nog altijd goedgezind is, besluiten we om toch door te zetten. Het zal alleen iets minder rock ’n roll zijn dan we aanvankelijk in gedachten hadden...

Vallende sterren

De ontzettend vriendelijke eigenaars tonen zich onder de indruk van onze camper, aangezien ze gedurende al die jaren van hun campingbeheer nog nooit een VW California hebben gezien. We worden hartelijk verwelkomd, en het paar nodigt ons meteen uit voor een aperitief – pastis, uiteraard. We genieten van pasta aan het water en praten onder een schitterende sterrenhemel na, vergezeld van een heerlijke fles rode wijn. Terwijl we de ene vallende ster na de andere zien, realiseren we ons hoe prachtig het leven kan zijn. Renée slaapt als een roos, en we voelen ons hier echt op ons gemak, dus besluiten we om nog een nacht te blijven. Dat leidt natuurlijk opnieuw tot een gezellig aperitieffestijn.

 

Coteaux-bourguignons 2018

Als je een liefhebber bent van wijn, ben je in de Bourgogne op de juiste plek. We zijn alvast onder de indruk van de Cotes Bourguignons die de eigenaars van de camping serveren, al kan dat natuurlijk ook te maken hebben met de sfeer en het gezelschap...

Mobiele speeltuin


Waarom zou je onderweg stoppen bij een speeltuin? Achter het stuur of in de leefruimte van de California kan een peuter zich geweldig amuseren. Vraag maar aan Renée.

Overschotjes


Als je na het eten nog wat restjes hebt, bewaar die dan in diepvrieszakjes. Ze blijven lang vers en nemen heel weinig plaats in.

Alleen op de camping

In feite waren we van plan om te overnachten in recreatiepark Lac de la Tille, bij Dijon. Echter, omdat dit domein uitzonderlijk gesloten blijkt, moeten we in allerijl op zoek naar een alternatief. En dat zou geen moment van spijt opleveren! De Camping Municipale van Pagny-la-Ville is een rustige, kleinschalige camping naast de Saône. Het is begin september, dus het seizoen is eigenlijk voorbij, wat betekent dat er zo goed als niemand is, behalve wij en één vaste bewoner.

Etappe 2: Pagny-la-Ville -> Saint-Martin-d'Ardèche

We vervolgen onze weg naar het zuiden, op weg naar het heerlijke najaarszonnetje. Au revoir Bourgogne, bonjour Ardèche.

California’s bij de vleet

Op onze route naar het zuiden ontdekken we via park4night een plek voor Renées middagdutje in Belleville-en-Beaujolais. Tegen de avond arriveren we op camping Huttopia Le Moulin in Saint-Martin-d’Ardèche. In tegenstelling tot onze eerste stopplaats zijn er hier tal van California's te vinden, zeven in totaal, exclusief die van ons! We hebben de vrijheid om onze eigen staanplaats te kiezen, en gezien Renée nog niet helemaal hersteld is, kiezen we voor een knus plekje aan de oever van de Ardèche, in het rustigste deel van de camping, ver weg van campers met kinderen.

Ontwaken met baguettes en croissants

Bij het ontwaken 's ochtends hebben de vriendelijke campinguitbaters al een bezoek gebracht aan de bakker – ze verontschuldigen zich zelfs omdat de beste bakker van het dorp gesloten is – en wachten er croissants en baguettes op ons tafeltje. Er zijn beslist slechtere manieren om de dag te beginnen! De volgende ochtend regent het, en we zijn opgelucht dat we deze keer niet met de tent onderweg zijn. We slapen boven en kunnen Renée gezellig vanuit ons bed bij ons nemen voordat we de onderbouw transformeren tot leefruimte.

Douchehaakje

Handige oplossingen hoeven niet duur te zijn of veel ruimte in te nemen. Door een klein haakje te gebruiken, bevestigen we eenvoudig de doucheslang aan het dak van onze tent, waardoor we niet steeds hoeven te bukken.

Mosselen met Duvel

Omdat een ziek kindje behoorlijk vermoeiend kan zijn, kiezen we ervoor om het overdag bewust rustig aan te doen. Onze activiteiten beperken zich voornamelijk tot zwemmen (zowel in het zwembad als in de rivier), wandelen, en natuurlijk lekker eten, zoals mosselen met zomerduvel – een absolute aanrader. We hebben ook onze fietsen mee, dus ga ik met de fiets pizza's halen in het dorp. Onze laatste avond in de Ardèche is er een trouwfeest in een villa boven op de berg, dat doorgaat tot in de late uurtjes. Tot 5 uur 's ochtends klinkt er muziek, en dankzij de akoestiek in het dal kan de hele camping meegenieten. Renée slaapt hier gelukkig doorheen, maar dat kunnen wij niet zeggen.

 

Toplocatie aan de rivier La Loue

Etappe 3: Saint-Martin-d'Ardèche -> Ounans

Van de Ardèche gaat het naar de Jura, waar we eveneens verblijven op een Huttopia-camping.

Bootje varen

La Loue is een rustig kabbelend riviertje. Aan de overkant zien we kinderen aan lianen in het water slingeren en regelmatig peddelen er kayakkers voorbij. Met andere woorden, de ideale plaats om onze nieuwe opblaasbare kayak te dopen. Een lekker stukje zalm op de barbecue is de perfecte afsluiter van deze lazy dag.

Gratis nachten

Ook onze laatste slaapplaats, camping Huttopia La Plage Blanche in Ounans, blijkt een schot in de roos. De locatie is prachtig en we vinden een zalig plekje, vlak naast de rivier La Loue. Er is een winkeltje met streekproducten en de mensen zijn bijzonder behulpzaam en vriendelijk. Als ze horen dat we een reportage aan het maken zijn, doen ze ons zelfs de overnachting cadeau!

Grote wasjes, kleine wasjes

Maar één boom in de buurt op je staanplaats? Gebruik dan de luifel van je camper om de wasdraad aan vast te maken. 

Huttopia

We ontdekten Huttopia pas vorig jaar, en da’s jammer. Want elke keer we sindsdien op een Huttopia-camping logeren, overtreft het onze verwachtingen. De ligging, vaak aan een rivier, is fantastisch en ook de faciliteiten – zwembad, babybad, broodjesservice, noem maar op – zijn geweldig. De meeste campings liggen in Frankrijk, maar je vindt ze ook al over de grote plas.

Haren in de wind

Met zijn glooiende landschappen leent dit deel van de Jura zich perfect tot een ontspannen fietstochtje. We maken vanuit Ounans een lus van om en bij de 16 kilometer en fietsen onderweg langs Chambley, Germigney en Santans. Stuk voor stuk snoezige dorpjes waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan.

We gaan ons busje missen

Etappe 4: Ounans -> Bertem

Mooie liedjes duren niet lang, en dat geldt helaas ook voor onze knusse roadtrip. Voor je het weet, is het alweer tijd om in te pakken en weer naar huis te rijden.

Even gezellig als thuis

Op onze laatste dag daalt het kwik, waardoor het ’s nachts in onze van tamelijk killig wordt. Gelukkig is dat in de California geen probleem.

We zetten de verwarming aan, zoeken even naar de juiste stand, en in een mum van tijd is het binnen lekker warm. Net alsof we in onze living zitten! Het is zelfs zo aangenaam dat we ’s morgens niet meteen opstaan, maar nog even in bed genieten van ons laatste streepje vakantie.

Dat bed slaapt trouwens echt goed, hebben we dat al verteld? Een wereld van verschil met slapen in onze daktent …

Moe maar gelukkig

Ook deze laatste etappe verloopt erg vlot. Als je reist met een peuter moet je normaal gezien regelmatig stoppen, maar wij kunnen gemakkelijk naar achter kruipen om Renée te entertainen als ze wat ballorig wordt.

Na een rit van een kleine 600 kilometer staan we weer voor ons huisje in Bertem. Uitgerust kan je ons niet echt noemen, na een paar vermoeiende nachten, maar we zijn wel een paar fantastische herinneringen rijker. Met dank aan de knusse cocon van onze California, wiens potentieel we helaas niet ten volle hebben kunnen benutten. Bottom line: onze roadtrip was dan misschien niet zo rock ’n roll als we gepland hadden, maar het was wel reuzegezellig!