Voor een pilotproject bundelt Audi de krachten met leverancier MANN+HUMMEL voor de creatie van een fijnstoffilter bestemd voor elektrische voertuigen. De initiële resultaten van deze innovatie zijn veelbelovend.

Het vervangen van verbrandingsmotoren door elektrische motoren is een ideale aanpak om de aanwezigheid van fijnstof in de lucht te verminderen. Desondanks is er meer nodig om deze deeltjes volledig te elimineren. Maar liefst 85% van het fijnstof in het verkeer ontstaat door slijtage aan remmen, banden of het wegdek. Met het oog op de nieuwe drempelwaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft Audi actie ondernomen, in lijn met het Mission:Zero-project, gericht op koolstofneutraliteit. In samenwerking met leverancier MANN+HUMMEL heeft het merk onlangs een innovatieve filter ontwikkeld, genaamd de Audi Urban Purifier, die rechtstreeks wordt geïntegreerd in elektrische voertuigen. Door zijn werking, vergelijkbaar met systemen die reeds in bepaalde steden worden toegepast, biedt de Audi-filter aanzienlijke voordelen.

 

 

 

Tijdens het rijden en laden

De Audi Urban Purifier is ontwikkeld als standaarduitrusting voor alle 100% elektrische Audi-modellen. In de praktijk wordt de filter geïntegreerd in het luchtkanaal van het voertuig, voor de radiator, met slechts minimale aanpassingen aan de wagen. Terwijl het voertuig in beweging is, filtert de Audi Urban Purifier passief dankzij de voertuigbeweging: de lucht doorloopt het filtersysteem, dat zelfs de kleinste deeltjes opvangt. Deze deeltjes worden vastgehouden in de filter, terwijl de lucht ongehinderd blijft stromen.

Audi gaat echter nog een stap verder. Het filteren kan namelijk ook plaatsvinden tijdens het opladen. In dit geval circuleert een geïntegreerde ventilator de omgevingslucht door de radiator van de wagen. Dit proces wordt gebruikt om actief de lucht te filteren via de fijnstoffilter, waarbij zelfs de fijnste deeltjes worden geabsorbeerd. Dit systeem is met name gunstig in stedelijke omgevingen waar de luchtvervuiling door fijn stof aanzienlijk hoger is.

 

Verkennende onderzoeksrichtingen

Het proefproject met de Audi Urban Purifier, uitgevoerd op testvoertuigen van de Audi e-tron, heeft na meer dan 50.000 kilometer overtuigend bewezen effectief te zijn. In een sterk vervuilde stad zoals Stuttgart worden, afhankelijk van het gebruiksscenario, de deeltjes die door de Audi e-tron worden uitgestoten volledig gefilterd. Om het systeem verder te verfijnen, werkt Audi samen met MANN+HUMMEL aan de integratie met bestaande sensoren, zoals weerstations. Tevens wordt gekeken naar de weergave in het voertuig, zodat passagiers op de hoogte zijn wanneer het systeem actief is en hoeveel er al is gefilterd.

Een bijkomend positief aspect is dat de Audi Urban Purifier geen nadelige invloed had op de werking van de elektrische wagen, zelfs niet bij hoge zomerse temperaturen of tijdens het snelladen. Audi-bestuurders dragen dus niet alleen bij aan een verbetering van de luchtkwaliteit, maar kunnen ook blijven genieten van een onverminderd rijplezier.

 

Diverse initiatieven voor verbetering van de luchtkwaliteit

De inzet voor een schonere luchtkwaliteit is al geruime tijd een prioriteit voor het merk met de vier ringen. Audi neemt al enkele jaren zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus en streeft naar het verminderen van de CO2-uitstoot in de gehele productielijn, in lijn met het Mission:Zero-initiatief.

Momenteel zijn twee Audi-fabrieken CO2-neutraal gecertificeerd. Audi Brussels was de eerste premium autofabrikant die deze certificering behaalde, wat een primeur is. Het proefproject met de Audi Urban Purifier is in 2020 van start gegaan en zal vier jaar duren. Als in de toekomst de Audi Q8 e-tron, die volledig wordt gebouwd op de locatie in Vorst, wordt uitgerust met de Audi Urban Purifier, zou Audi Brussels opnieuw zijn positie versterken met een nog milieuvriendelijkere auto.

Zullen we binnenkort de resultaten hiervan op onze wegen kunnen zien?